Purjehdusharrastuksen voi aloittaa missä iässä tahansa. Jos vanhemmat haluavat, purjehtimisen voi aloittaa jo sylivauvan kanssa. Merihenkisen perheen jäsenet kasvavat monipuolisiin purjehdustehtäviin iän ja kokemuksen karttuessa. Jotkut innostuvat purjehtimisesta vasta myöhemmällä iällä. Silloinkin voi hyvin lähteä mukaan toimintaan perehtymällä purjehduksen perusteisiin kursseilla, joita purjehdusseurat järjestävät.

Purjehtiminen on vastuullista toimintaa, joka vaatii yhteistyökykyä. Usein kurssit järjestetään sillä olettamuksella, että miehistön vähimmäismäärä on kolme henkilöä, mutta purjehtiminen on myös pariskuntien yhteinen, kahdenkeskinen ajanviete. Sitä voi hyvin kutsua elämäntavaksi. Purjehtimisen ei myöskään tarvitse olla vain elitistinen, korkean keskiluokan harraste, vaan mukaan harrastustoimintaan pääsee pienemmälläkin taloudellisella panostuksella, vaikkei purjehtiminen ilmaista olekaan.

Purjehtijan perusominaisuuksia

Purjehtiminen onnistuu lähes keltä tahansa, joka sinnikkäästi keskittyy opettelemaan perustaidot ja uskaltaa käyttää oppimaansa, mutta myös omaa järkeään tilanteessa kuin tilanteessa. Merenkäynti voi joskus yltyä hurjaksi, vaikka säätiedotukset olisivat luvanneet hyvää säätä. Tilanteet voivat muuttua nopeasti, joten niihin on reagoitava nopeasti. Valppaus ja keskittymiskyky auttavat siinä. Merellä on tiedettävä mitä tekee. Vene ja sen toiminta, välineet, termit, käytännöt ja merenkulun säännöt on hallittava ja omat rajoitukset on osattava rehellisesti tunnustaa.

Merellä on oltava periksi antamaton, sillä ainoastaan lannistumatta päästään turvallisesti paikasta toiseen. Luonnonvoimia kohtaan kannattaa omaksua nöyrä asenne, turvallisuudesta ei saa missään tapauksessa tinkiä. Auktoriteettiongelmat eivät veneessä auta ketään, vaan kapteeni käskee – mutta kapteeninkin on osattava joustaa ja kuunnella muita miehistön jäseniä. Onnistunutta purjehdusta edesauttaa oma hyvä mieli. Ulkoilmaihmisille purjehtiminen tietenkin sopii paremmin kuin niille, joita kastuminen kammottaa. Fyysisesti purjehtiminen vaatii riittävän hyvää peruskuntoa ja liikkuvuutta.

Mitä varusteita purjehtija tarvitsee

Jotta purjehtiminen olisi sekä mahdollisimman mukavaa että turvallista, tarvitset kunnon vaatetuksen, hyvin istuvat ja jämäkät käsineet sekä tukevat jalkineet, joiden pohjat eivät luista märällä veneen kannella. Vaatteiden on kestettävä tuulta ja sadetta. Vähänkään viileämpinä vuodenaikoina pipo tulee tarpeeseen. Lisäksi on suojauduttava auringolta. Varaudu aina riittävällä määrällä eväitä ja juomavettä. Energiansaanti ja nesteytys on pidettävä kunnossa.

Purjeveneen varustelun on oltava asianmukainen. Siihen liittyvät ehdottomasti pelastusliivit, joita on käytettävä. Ensiaputarvikkeet on pidettävä aina veneessä ja ne on aika ajoin tarkistettava. Sammutusvälineet on myös huolehdittava ajan tasalle, ensisijaisesti se on veneen omistajan tehtävä. On suositeltavaa opetella ensiapua ja alkusammutusta, sillä ne ovat hyödyllisiä perustaitoja niin maalla kuin merelläkin. Muista myös aina ladata puhelin ennen kuin lähdet vesille!

Purjehdusharrastuksen aloittaminen

Purjehdusseurat ja auktorisoidut purjehduskoulut järjestävät erilaisia purjehduskursseja. Jos haluat ensin kokeilla, olisiko purjehtiminen sinulle sopiva harrastus, seurat pitävät myös Johdatus purjehdukseen-tyyppisiä päiväretkiä. Ne ovat pidempiä ja perusteellisempia kuin parin tunnin kyyti purjeveneessä, mutta tärkeintä on päästä vesille kokemaan, miltä tuntuu. Edes pahoinvoinnin ei kannata ensimmäiselle kerralla muodostua esteeksi uudelle yritykselle, sillä merenkäynti voi vaatia aluksi totuttelua. Pahoinvointiin voi ottaa lääkettä, tai kokeilla vaikka inkivääriä. Purjehdusharrastusta harkitessa ja aloitellessa voit lukea muiden skiglaajien eli purjehtijoiden blogeja sekä sanastoa, jonka tunteminen auttaa huomattavasti heti alussa, mutta tulee muutenkin tutuksi.

Purjehdussanastoa

Purjeveneen runkoon kuuluvat köli ja peräsin. Kölin ansiosta vene ei kaadu, eikä hajoa sivusuunnassa. Masto joko seisoo kannella, tai kulkee kannen läpi. Mastoa vaijereineen eli staageineen sanotaan takilaksi. Purjeveneessä on kaksi purjetta: isopurje ja keulapurje. Purjeiden pienentämistä kutsutaan reilaamiseksi. Veneen ohjaamisessa huomioidaan tuulikulma. Tuulen tullessa vasemmalta vene on styyrpuurin halssilla, oikealta puolelta paapuurin halssilla. Jo sanasto innostaa perehtymään purjehdukseen tarkemmin!