Suomessa on hyvät edellytykset kilpapurjehduksen harjoitteluun. Purjeveneet jaetaan kilpailuissa luokkiin, joita ovat yksityyppiluokat, tasoitusluokat ja konstruktioluokat. Yksityyppiluokan säännöt määrittävät tarkasti, millaisia kilpailevien veneiden tulee olla. Veneet ovat keskenään samanlaisia. Yksityyppiluokan kilpailuissa korostuvat taktisen osaamisen, veneenkäsittelytaitojen sekä venevauhdin merkitys. Tasoitusluokan kilpailuissa keskenään voivat kilpailla lähes kaikentyyppiset purjeveneet, joiden eroja tasoitetaan tasoituskertoimien avulla. Käytännössä tasoitusluokan kilpailuihin osallistuvat tavallisimmin matka- ja retkipurjehdukseen valmistetut köliveneet. Konstruktioluokan purjeveneet suunnitellaan luokkasääntöjen mukaan. Veneiden suunnittelu sääntöjen sallimissa raameissa on tavallaan osa kilpailua.

Purjehduskilpailut voidaan karkeasti jakaa kahteen tyyppiin: ratapurjehduskilpailuihin ja avomerikilpailuihin. Suomessa järjestetään useita purjehduskilpailuja eri tahojen toimesta sekä rannikolla että sisävesillä.

Tall Ship Race

Tall Ship Racet eli TSR-purjehdukset ovat suurten purjehduslaivojen kilpailuja, jotka pidetään Itämerellä joka neljäs vuosi. Kilpailun järjestää Sail Training International eli STI, joka on Sail Training-organisaatioiden kattojärjestö. Kotka ja Turku isännöivät vuoden 2017 Tall Ship Race-tapahtuman isäntäkaupunkeina. Pääosin nuorille, noin 16-25-vuotiaille purjehduksen harrastajille tarjoutuu mahdollisuus osallistua Tall Ship Raceen Suomen Purjelaivasäätiön miehistössä.

ARC

ARC on lyhenne sanoista Atlantic Rally for Cruisers. ARC on vuosittainen, aikuisille tarkoitettu kilpailu, jossa purjehditaan Atlantin yli. Kilpailuun voi osallistua Suomen Purjehdussäätiön SY Vahine-laivan miehistössä. Vahine on parhaimmillaan varattu parikin vuotta ennakkoon, mikä kertoo kilpailun suosiosta.

Suomalaiset avomeri- ja matkapurjehduskilpailut

 • Emäsalon lenkki, Päijänne-purjehdus, Oulu Ocean Race, Alandia Suursaari Race ja Helsinki-Tallinna Race ovat eräitä avomeri- ja matkapurjehduskilpailuja.
 • Emäsalon lenkki on muodostunut suomalaiseksi yöpurjehduksen klassikoksi. Sitä järjestää Helsingin Työväen Pursiseura ry ja ensimmäinen Emäsalon lenkki pidettiin jo vuonna 1949.
 • Vuonna 2018 järjestetään 46. Päijänne-purjehdus Jyväskylästä Padasjoelle 20.-22.heinäkuuta.
 • Oulu Ocean Racea järjestää Oulun Työväen Pursiseura.
 • Helsinki-Tallinna Race on Koivusaaren Pursiseuran vapaaehtoisvoimin järjestämä kilpailu, joka on Suomen suurin avomeripurjehduskilpailu osanottajamäärän mukaan laskettuna. HTR:n kisa-alue on Helsingin keskustassa.

Suomalaiset regatat eli monipäiväiset ratapurjehduskilpailut

Eräs Suomen suurimmista ratapurjehduskisoista on Hangon Regatta. Hangon Regatalla on lähes kahdensadan vuoden perinteet ja kilpailusta onkin kasvanut Suomessa hyvin tunnettu kolmipäiväinen tapahtuma. Hangon Regatan ajalle Hangossa järjestetään myös paljon oheistapahtumia.

Helsinki Sail Racing Management ry, seitsemän johtavan helsinkiläisseuran muodostama yhdistys, järjestää kesä-heinäkuun vaihteessa Helsinki Regattaa. Vuonna 2017 järjestettiin 40. Keitele-Regatta.

Seurojen viikkokilpailut

Pursiseurat järjestävät kilpailuja yleisimmin tiistaisin tai keskiviikkoisin. Viikkokilpailut vaihtelevat rennommista tapahtumista totisempiin taistoihin, joiden voittajat palkitaan kauden lopulla. Seurojen kilpailut ovat kilpapurjehduksesta kiinnostuneille hyvä tilaisuus päästä seuraamaan lajia.

Suomen purjehdusmaajoukkue

Suomalaiset maajoukkuepurjehtijat kilpailevat olympialuokissa, jotka ovat Laser-jollaluokka, purjelautailun RS:X-luokka, Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 ensimmäistä kertaa kilpailtu Finnjolla, kaksinpurjehdittava 470, yksirunko- eli skiff-veneen naisten luokka 49er FX sekä lentävä Nacra 17. Vuoden 2017 Sailing Team Finlandissa olivat:

 • RX:S, Tuuli Petäjä-Sirén
 • 49er FX, Noora Ruskola ja Mikaela Wulff
 • Laser radial, Tuula Tenkanen
 • Laser radial, Monika Mikkola
 • Laser standard, Kaarle Tapper
 • Finnjolla, Tapio Nirkko
 • Nacre 17, Sinem Kurtbay, Janne Järvinen
 • 470, Jonas Lindgren, Niklas Lindgren
 • 2.4mR, Niko Salomaa

2.4mR on metrimittasäännösten mukaisista konstruktioluokista pienin purjeveneluokka. Niko Salomaa kilpaili Lontoon Paralympialaisissa 2012 tässä sarjassa.

Suomalaiset purjehtijat olympialaisissa

Purjehdus on ollut pysyvänä olympialajina vuodesta 1908 saakka. Vanhin nykyisistä olympialuokista on Finnjolla. Ensimmäisen kerran suomalaiset veneet osallistuivat olympiaregattaan vuonna 1912 Tukholman vesillä. Suomalaiset ovat voittaneet olympialaispurjehduksista 2 kultamitalia, 2 hopeaa ja 7 pronssia. Seuraavaksi olympialaispurjehduksessa kilpaillaan Tokiossa kesällä 2020. Purjehduksessa kilpaillaan myös Euroopan-mestaruus- ja maailmanmestaruustasoilla.