Miltä kuulostaisi lähteä merelle purjehtimaan hyvässä seurassa ja samalla oppia käytännössä toista kotimaista? Sehän onnistuu, kun suuntaat skönelle skiglaamaan kielikylpypurjehdukselle! Skönellä skiglaaminen tarkoittaa juuri merellä purjehtimista. Purjehduksella käytät tietenkin myös normaalia purjehdussanastoa ja siitä juontuvia nimityksiä, mutta opit ne samalla myös ruotsiksi.

Kielikylpypurjehdusten järjestäjä

Kielikylpypurjehduksia järjestää lähes vuosittain Suomen Purjelaivasäätiö – Segelfartygsstiftelsen i Finland. Säätiöstä käytetään lyhennettä STAF. Suomen Purjelaivasäätiöllä on pitkät perinteet, sillä se on perustettu jo vuonna 1973. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan tukemalla syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja tekemällä nuorisotyötä sekä järjestämällä nuorisopurjehduksia, jollaisia kielikylpypurjehduksetkin ovat. Varainkeruunaan säätiö järjestää maksullista toimintaa myös aikuisille.

Keille kielikylpypurjehdukset on suunnattu?

Kielikylpypurjehdukset on tarkoitettu nuorille. Kielikylpypurjehdukset toteutetaan siten, että purjehduksella käytetty alus kohtaa reitillään toisen STAFin purjeveneistä ja veneiden välillä käydään päivittäisiä, leikkimielisiä kisoja. Niitä kutsutaan VACON-CUP:ksi.

Uskaltaisinko lähteä kielikylpypurjehdukselle?

Vaikka kielten opiskelu ei olisikaan koulunpenkillä vahvin lajisi, sen ei kannata antaa nousta esteeksi kielikylpypurjehdukselle. Purjehdukset suunnitellaan asiantuntijoiden ja opettajien kanssa. Niiden aikana tehdään harjoituksia, mutta pyritään oppimiseen hauskalla tavalla. Purjehtiminen on se ensisijainen asia, nimenomaan hyvässä ryhmässä. Siksi on hyödyksi, että hallitset purjehtimisen perusteet suomeksi ja osaat toimia ryhmän jäsenenä.

Vaikka toisen kielen käyttäminen olisi aluksi hankalaa, etkä tuntisi ymmärtäväsi kaikkea, itsevarmuutta antaa kuitenkin oma osaaminen merenkulusta ja purjeveneellä toimimisesta. Voit aina kysyä apua ja neuvoja, sillä kielikylvyn takia kenenkään turvallisuutta ei vaaranneta. Siksi purjehduksella kuitenkin keskitytään pysymään pinnalla, ohjaamaan vene päämääräänsä ja nauttimaan itse purjehduksesta. Kielikylpypurjehdus on varmasti hyödyllinen kokemus. Jokainen purjehdus tuo oman lisänsä purjehdustaitoihisi.

Milloin kielikylpypurjehduksia järjestetään?

Kielikylpypurjehdukset ja muut lähialueiden purjehdukset järjestetään Suomessa kesäisin. Talviaikaan STAFin purjeveneet seilaavat ulkomailla. Koulutusalus TS Kuunari Helenaa on käytetty kielikylpypurjehduksilla ja talvisin kyseinen kaunokainen mittailee meren tyrskyjä muun muassa Karibianmerellä, jossa järjestetään aikuisille purjehdusretkiä, joiden aikana merimatka eli legi Helenalla kestää noin 8 päivää. Matkan hinta sisältää ruokailut. Tällaiselle purjehdukselle voi osallistua, vaikka ei osaisikaan purjehtimista. Osallistujat jaetaan ryhmiin, joista vastaavat ammattitaitoiset ohjaajat. Ryhmät huolehtivat ympäri vuorokauden laivan kaikista tehtävistä. Tehtävien lomassa opitaan perusasioita, kuten sanastoa ja solmujen tekemistä.

Kielikylpypurjehduksen parasta antia

Kielen oppiminen itsessään ei ole suurin syy, miksi kielikylpypurjehdukselle kannattaa osallistua. Ennen kaikkea kyse on erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta ja uusien tuttavuuksien kartuttamisesta. Myös kielitaito ja purjehdusosaaminen karttuvat. Osallistuessaan ryhmätyötä ja tiettyä osaamista vaativiin retkiin ihminen ottaa vastaan haasteen ja itsensä haastaminen on aina kehittävää. Virheitä tekemällä oppii – ja niitä on opittava uskaltamaan tehdä. Onnistumiset tuovat aina lisää itseluottamusta ja varmuutta, joista on hyötyä muussakin kuin purjehtimisessa.

Kaiken perimmäisenä motivaattorina toimii varmasti useimmille meri itsessään, sillä purjehtiminen edellyttää rakkautta ja kunnioitusta merta kohtaan. Purjehduksella kasvaa myös sinnikkyys, kärsivällisyys ja sietokyky, sillä kesken matkaa ei voi hypätä pois kyydistä. Silloin olisi edessä melkoinen uintimatka, joten parempi asennoitua purjehdukselle kuin purjehdukselle sillä ajatuksella, että kaikki vastaantuleva otetaan vastaan avoimin mielin, kokemuksia keräten. Parhaimmillaan kielikylpypurjehduskin palkitsee osallistujansa loistavalla yhteishengellä mahtavia merimaisemia unohtamatta.

Talvella on hyvää aikaa valmistautua seuraavan kauden kielikylpypurjehdukselle opiskelemalla myös purjehdussanastoa ja ruotsin kieltä. Jos iskee ikävä merille, käytännönläheisenä preppauskurssina voi pitää perinteistä Tukholman risteilyä. Mikäpä olisi paras tapa pitää yllä peruskielitaitoa kuin käyttää sitä autenttisessa ympäristössä. Kesäkauteen nuorten skiglaajien kannattaa varautua liittymällä Suomen Nuorisopurjehtijoihin eli snupuksi ja varaamalla paikkansa tuleville purjehduksille hyvissä ajoin!